O klubu

Predstavitev igralcev

Predstavitev kraja

Galerija (turnirji, priprave, treningi)

Pravila igre

Domov
Si obiskovalec št.: 117114
                                                                                                     
BADMINTON KLUB PIŠECE
PIŠECE 13, 8255 PIŠECE

                     
Povezave:


SPEEDMINTON SLOVENIJA
BK Celje

BK Zagorje

Badmintonska zveza Slovenije

IBF

EBU

TRUMP

BK Olimpija

BK Ljubljana

BK Bit

BK Kungota

BK Argus

BK Medvode

BK Branik

BK Mladost

BK Tom

 Koledar tekmovanj  


NOVICE

Pišece

Od kod izvira ime našega kraja?
  • V srednjeveški literaturi zasledimo razlago imena Bishaz, kar naj bi pomenilo "bei der Shanz" – "pri šancah", kar morda kaže na zelo staro utrdbo.
  • Od gradu po dolini piha vse leto veter, "piš".
  • V prejšnjem stoletju je bilo na Gabernici v dolžini enega kilometra 21 mlinov. In morda je ime Pišece prišlo od besede "pšeno", kar je del mlina.

Predstavitev kraja

Pišece najdete na JV Slovenije, skoraj ob hrvaški meji, blizu Brežic, kjer se Krka izliva v Savo. Tudi Terme Čatež niso daleč. Naša vas leži ob južnem vznožju Orlice (697m) na nadmorski višini od 200 m – 275 m. Zgrajena je v podobi križa. V Pišecah in okoliških vaseh živi okoli 1200 prebivalcev. (Samo za primerjavo – v času 1. svetovne vojne, leta 1914, so v Pišecah mobilizirali 900 mož. Število prebivalcev je res upadlo. Zato je naše področje demografsko ogroženo.) Precej prebivalcev se vozi na delo v bližnje Brežice ali Krško, sicer pa se ukvarjajo predvsem z vinogradništvom in sadjarstvom.
Zaradi ugodne lege so griči prekriti z vinsko trto in sadnim drevjem. Znana je pišeška marelica. Pišeško vino je shranjeno v vinskih kleteh, sadje pa ali sušeno ali predelano. Vas leži v osrčju Bizeljsko - Sremiške vinske turistične ceste, zato bi se tu, na podeželju, lahko razvijal ekološki turizem.

V središču vasi, kjer izvira potok Gabernica, ki se izliva v Savo, se začenja vodna učna pot. Pa še veliko drugih zanimivosti in znamenitosti je pri nas.

Iz zgodovine kraja

Na strmem griču zahodno od vasi stoji grad Pišece, kjer je zapisana zgodovina mnogih rodov, ki so živeli na tem območju. Kronika razvoja kraja in gradu sega v leto 1285. Takrat je bila trdnjavica Pišece s pripadajočimi posestvi last solnograškega (salzburškega) stolnega kapitlja, ki je oskrboval ta posestva. Lastniki so se menjavali. Sam grad je bil prvič omenjen leta 1329 kot last pišeških vitezov. V preteklosti je bil pomemben tudi zato, ker je bil na njem dalj časa sedež deželnega sodišča.V času kmečkih uporov tudi kmetje v Pišecah in okolici niso mirovali. Leta 1573 je bil Gubčev upor, 1661. leta pa lokalni upor. Kmetje so grobo obračunali s takratnim graščakom in njegovo družino.  Tudi Turki so želeli prodreti do gradu, saj se je od daleč bohotil, vendar ko so se Pišecam približali, ga zaradi posebne lege niso mogli najti.Med drugo svetovno vojno je bilo s tega področja v nemška taborišča izseljenih veliko prebivalcev. Da bi preprečili izseljevanje, so domoljubi 28. oktobra 1941 ustanovili Brežiško četo. V spomin na te dogodke je vsako leto pohod po poteh Brežiške čete. In nekdanji izgnanci se še živo spominjajo težkih časov, ki so jih preživeli daleč od doma. Zato so naše družine v času vojne na tleh nekdanje Jugoslavije z velikim razumevanjem in odprtim srcem sprejele na enotedenski obisk pregnane otroke iz mariborskega zbirnega centra

Vragolije naših članov
Arhiv novic
Zanimive fotke

Copyright © 2006 BK Pišece
Izdelava in urejanje: Iztok Ostrožnik